Există un trend clar în industrie: tot mai multe produse care înainte se finanțau prin licențiere clasică migrează spre modelul de subscripție, sau abonament mai pe românește, în locul licenței plătite o singură dată. Văd asta și personal, și profesional. La mine, la locul de muncă, se fac eforturi considerabile pentru a converti clienții care au cumpărat o licență „pe viață” la o subscripție lunară sau anuală.
Din punctul de vedere al unui business, e ușor de înțeles – modelul cu subscripție aduce venituri constante pentru companie și dezvoltatori.
Dar putem spune același lucru și pentru consumator? Nu riscăm, la un moment dat, să fim pur și simplu obosiți de prea multe subscripții?

Am început cu clasicele abonamente de cablu, apoi internet, telefonie. Apoi au venit serviciile de streaming video și muzică, le-am adăugat și pe ele în portofoliul lunar. După care au apărut serviciile de cloud – încă un abonament pentru spațiu de stocare, justificabil oarecum: infrastructură, mentenanță, consum de energie, etc.
Dar în ultima vreme pare că aproape orice aplicație, indiferent de platformă – Windows, macOS, Android, iOS – vrea un abonament ca să deblochezi funcțiile mai avansate.
Google și Apple sunt probabil printre cei care încurajează cel mai mult modelul, pentru că primesc comisioane de 20–30% din fiecare tranzacție sau abonament procesat prin platformele lor.
O altă problemă cu licențierea prin subscripție: ai acces doar cât timp plătești. S-au dus vremurile în care cumpărai o licență și puteai folosi produsul ani de zile. Acum rămâi cu… nimic, dacă te oprești din plată.
Exemplu concret: am o licență de Camtasia, software pentru înregistrarea ecranului – o funcție simplă, dar își face treaba și acum după ani de zile. Însă azi nu mai poți cumpăra licența – trebuie să faci subscripție dacă vrei să-l folosești în continuare. Tot mai multe produse au trecut prin aceeași transformare. Ca exemplul ăsta mai sunt multe altele.
Și cred că la un moment dat apare o formă de „saturație de abonamente” sau chiar o oboseală financiară. Pentru că, deși pare puțin la început, când le aduni pe toate și le proiectezi pe un orizont mai lung de timp, sumele devin semnificative.
Eu unul nu mai fac subscripții noi fără o analiză. De fiecare dată încerc să găsesc mai întâi soluții open source sau alternative. Și uneori mai renunț la una existentă, ca să pot face loc în buget pentru ceva ce chiar merită.
Voi ce părere aveți? Sunteți pro sau contra modelului pe bază de subscripție? La ce aplicații sau servicii plătiți abonament constant?
Foto: Subscription Stock photos by Vecteezy Photo by Jan van der Wolf