Dintr-o postare pe serviciul chinez de socializare Weibo aflăm informații noi despre inițiativa Chinei de a dezvolta procesoare bazate pe arhitectura setului de instrucțiuni RISC-V.
Din postarea redactată de Yungang Bao de la Institutul de Tehnologie Informatică din cadrul Academiei Chineze de Științe, aflăm că primele rezultate ale proiectului sunt așteptate în 2025.
Proiectul creat de academie se numește Xiangshan și urmărește să utilizeze arhitectura RISC-V ISA pentru a crea cipuri de performanță înaltă. Ajunși la a treia generație de cipuri, numite Kunminghu, cercetătorii au publicat o imagine de ansamblu a microarhitecturii acestora:
Conform descrierii, arhitectura RISC-V pe 64 de biți Kunminghu dispune de mai multe unități de procesare paralelă, capabile de operații cu virgulă întreagă, virgulă mobilă și vectorială. Cel mai recent raport de progres al proiectului menționează testarea procesorului la 3 GHz, ceea ce îi permite să facă saltul de la dispozitive cu cerințe modeste la cele cu cerințe medii.
Postarea lui Yungang Bao mai menționează că proiectul nu a progresat atât de repede pe cât se aștepta. Printre motive se menționează faptul că dezvoltarea cipurilor high-end este complicată. Astfel, anul 2024 a fost dedicat optimizării arhitecturii. La finalul acestei optimizări, performanța obținută a fost la o diferență de 8% față de N2.
Poate te interesează și:
N2 probabil face referire la arhitectura ARM Neoverse 2 CPU, pe care SoftBank o recomandă pentru utilizare în centre de date, procesare cloud și machine learning. Această arhitectură este folosită de Microsoft pentru CPU-urile Cobalt 100 din serverele ARM pe care le oferă în Azure.
Dacă vom vedea rezultate practice ale acestui procesor RISC-V în 2025 rămâne de văzut. De obicei, de la arhitectură la silicon trec câțiva ani. Totuși, dacă ceea ce se susține în postarea despre arhitectura Xiangshan este adevărat, proiectul ar putea avea un impact semnificativ din câteva motive:
- Licențierea Mulan PSL-2.0: Aceasta permite folosirea, producerea și distribuirea proiectului fără costuri de licențiere, în contradicție cu dezvoltarea realizată de ARM, pentru care trebuie plătită licență.
- Reducerea dependenței de entități străine: Proiectul a fost inițiat pentru a ajuta China să devină mai puțin dependentă de entitățile externe. Dacă va livra procesoare care pot rivaliza cu cele ale jucătorilor consacrați, sancțiunile ce împiedică vânzarea de tehnologie avansată Chinei vor deveni mai puțin relevante.
- Extinderea utilizării arhitecturii RISC-V: Deși arhitectura RISC-V a fost folosită până acum pentru dispozitive cu cerințe scăzute, dacă acest CPU reușește să livreze performanța necesară pentru dispozitive high-end, ar fi un pas important înainte.
Surse: TheRegister, Derrick Coetzee (User:Dcoetzee), CC0, via Wikimedia Commons, Proiect GitHub
Citește în continuare: