Tocmai când credeai că le știi pe toate și că nu mai poate fi nimic nou despre ceva care de mult nu mai e de actualitate, uite că se întâmplă să mai aflăm lucruri interesante despre… Windows 95.
Eu nu știam, poate voi știați acest lucru: procesul de instalare al Windows 95 implica utilizarea a trei sisteme de operare – MS-DOS, Windows 3.1 și Windows 95.
Acest lucru ne este explicat de către un angajat Microsoft care a făcut parte, pe vremea respectivă, din echipa de dezvoltare, pe blogul său The Old New Thing.
Blog care, de altfel, e destul de interesant pentru cei pasionați de detalii tehnice.
Unul dintre detaliile care au făcut Windows 95 special a fost faptul că MS-DOS și Windows 3.1 erau, de asemenea, utilizate în timpul instalării, înainte ca procesul să fie încheiat cu Windows 95. Acest lucru s-a datorat în principal circumstanțelor tehnice ale vremii și faptului că spațiul de stocare era limitat.
Motivul a fost simplu: cei de la Microsoft doreau ca utilizatorul să ajungă cât mai repede la o interfață grafică, pentru că utilizarea MS-DOS era complet bazată pe text.
La vremea respectivă, majoritatea PC-urilor erau dotate cu dischetă, iar programele de pornire a instalării Windows 95 nu încăpeau pe o dischetă.
Pe atunci, exista deja o versiune minimă de Windows 3.1, care ocupa doar 441 kbiți. Astfel, din MS-DOS se pornea versiunea de Windows 3.1, iar de acolo se continua cu instalarea Windows 95.
Potrivit lui Cheng, un alt motiv pentru care Microsoft a decis să utilizeze trei sisteme de operare succesive la instalarea Windows 95 a fost acela de a minimiza numărul de reporniri. Deoarece, la începutul și mijlocul anilor ’90, pornirea PC-urilor dura destul de mult timp, scopul era de a face procesul cât mai plăcut pentru utilizator. La trecerea din MS-DOS în instalarea de Windows 3.1 nu era necesară o repornire a PC-ului.
Sincer, nu-mi mai aduc aminte dacă am instalat Windows 95 pe vremea respectivă – primul de care îmi aduc aminte a fost Windows 98.
Citește în continuare: