Știți probabil deja că sistemele AI pe care le vedem mai nou pe la toate colțurile se bazează pe un sistem de Machine Learning tip LLM – Large Language Model. Cele pe care le vedem implementate în soluțiile actuale sunt mai avansate și anume sunt modele generative.
Asta înseamnă că aceste AI-uri funcționează cu o cantitate mare de date și parametri, iar în practică, cu cât dăm mai multe informații într-un limbaj natural, cu atât o să primim răspunsuri mai bune și mai precise.
Te rog, mulțumesc… și factura la curent
Prin intermediul comunicării interumane, utilizatorii, pentru că pot folosi un limbaj de comunicare natural cu acești asistenți, sunt de obicei obișnuiți să folosească termeni politicoși ca “te rog” și “mulțumesc” în cadrul prompturilor folosite în comunicarea cu asistenții AI.
Răspunzând unei întrebări de pe platforma X, Sam Altman, fondatorul celui mai avansat asistent AI – ChatGPT – a spus că probabil termenii politicoși folosiți de utilizatori costă zeci de milioane de dolari în energie consumată.
Deși sună trivial, fiecare cuvânt inclus în prompturile folosite în comunicarea cu un model AI este analizat și procesat prin intermediul infrastructurii pe care funcționează respectivul model. Ca atare, se consumă energie chiar și pentru cele mai banale cuvinte, inclusiv termeni politicoși ca “te rog” sau “mulțumesc”.
Iar ChatGPT se știe că este foarte gurmand când vine vorba de electricitatea consumată zilnic.
Există o diferență dacă folosim cuvinte politicoase în comunicarea cu asistentul AI?
Politețea față de AI este larg răspândită. Un sondaj realizat anul trecut a arătat că aproximativ două treimi dintre utilizatorii americani au declarat că sunt amabili cu roboții lor de chat. Mai mult de jumătate dintre aceștia au făcut acest lucru din decență, în timp ce o proporție mai mică au declarat că au vrut să facă AI-ul să se simtă bine pentru o posibilă superioritate viitoare a AI-ului.
Expertul Kurtis Beavers de la Microsoft din Redmond, Washington, susține chiar că un comportament politicos poate duce la rezultate mai bune, mai respectuoase. Inteligența artificială reflectă adesea tonul și nivelul de detaliu al solicitării, afirmă Beavers.
Acest lucru pot să-l confirm și eu: AI-ul, cel puțin cel de la ChatGPT, încearcă să reproducă tonul și formulările folosite de utilizator atunci când oferă un răspuns.
La finalul articolului, l-am întrebat chiar pe ChatGPT cât costă aceste formulări de politețe folosite de către utilizatori. Hai să vedem dacă își contrazice șeful:

Dar dacă îl întrebăm pe AI dacă el preferă să fim politicoși:


Voi folosiți formulări politicoase atunci când comunicați cu un model AI?