Gadgetisimo » Calculatoare » Windows 11 testează ReFS: Alternativă la NTFS

Windows 11 testează ReFS: Alternativă la NTFS

ReFS (Resilient File System) a fost prezentat de Microsoft odată cu Windows Server 2012 și Windows 8.1 ca o posibilă alternativă la NTFS.
De atunci, a rămas oarecum rezervat pentru sistemele de operare tip Server ale Microsoft, cu scurte incursiuni în diferite versiuni de Windows 10.

Acum însă, vedem primele semne că Microsoft va face disponibil acest sistem nou de fișiere și pentru utilizatorii de Windows 11.
În anumite versiuni de test ale Windows 11, se pot deja formata partiții cu acest sistem de fișiere.
Un utilizator a postat pe platforma X că a descoperit într-un Insider Build 27823 al Windows 11, la instalarea Windows-ului dintr-o imagine ISO, că se pot formata partiții în noul sistem de fișiere, ca alternativă la cunoscutul sistem NTFS.

Dintr-un articol al celor de la WindowsLatest, care au testat această versiune Insider de Windows 11, aflăm detalii suplimentare.
Momentan, sistemul de fișiere ReFS nu se poate utiliza pentru partiția de boot, ceea ce înseamnă că sistemul de operare trebuie încă instalat pe o partiție NTFS.
O altă funcționalitate descoperită în aceeași versiune de test de Windows face referire la o așa-numită funcție „Flexible Storage”, al cărei rol nu este încă clar.

WIndows 11 Setup ReFS

ReFS, în comparație cu NTFS, aduce în primul rând suport pentru dimensiuni de ordinul petabyte-ilor, mai exact 35 PB. Prin comparație, NTFS suportă maximum 256 TB, pe lângă metadate cu checksum, reziliență superioară etc.

NTFS a devenit sistemul de fișiere standard odată cu Windows XP, în 2001, deși a fost prezentat în 1993, înlocuind sistemul de fișiere FAT. E posibil ca, în viitor, la fel ca acum 24 de ani, NTFS și ReFS să facă rocada.

Foto: Photo by Pixabay


Back To Top
Gadgetisimo
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.