Poate ați auzit despre calculatoarele cuantice. Dacă nu, stați liniștiți, nu e o problemă. Doar să nu vă mai bazați prea mult pe parole, chei criptografice sau altele de genul. Spus pentru profani ca noi, calculatoarele cuantice sunt niște calculatoare rapide. Foarte rapide. Mai rapide decât supercalculatoarele.
Aflăm azi (bine, știrea e un pic mai veche, dar acum am avut bani să plătim noile taxe vamale pentru ea) că un calculator din ăsta super-deștept a generat pentru prima dată numere aleatoare. Cu adevărat aleatoare. Cum, păi noi facem din astea zilnic în Excel. Avem funcția RAND() care exact asta face. Nu, nu face asta. Seamănă, dar nu răsare. Această funcție, altele ca ea și orice generare de numere aleatoare duce la numere pseudo-aleatoare. Toate au în spate funcții matematice, complexe, ce e drept, dar care produc, la fiecare rulare numere diferite, de aceea par aleatoare. Dar nu sunt și, din această cauză, se pot ”ghici” următoarele numere care vor fi generate.
Bine, la ce mi-ar folosi asta? Păi de aici rezultă două chestii:
- Vom fi mai protejați
- Vom fi mai puțin protejați
Bă, hotărește-te. Da, așa e. Vom fi mai protejați, pentru că vor apare soluții noi criptografice. Și da, vom fi mai puțin protejați dacă vom folosi în continuare soluțiile actuale criptografice. Pentru că acestea de azi sunt OK la puterea de calcul de azi.
Gândiți-vă doar cât de mult ne bazăm azi pe autentificări 2FA cu Google Authenticator sau Microsoft Authenticator. Acestea se bazează pe numere ”aleatoare”.
Google a dezvăluit un nou procesor, despre care susține că are nevoie de cinci minute pentru a rezolva o problemă care ar necesita în prezent cele mai rapide super computere din lume zece septilioane – sau 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de ani – pentru a fi finalizate.
BBC News
Poate te interesează și:
Surse: Photo by Pixabay, SciTechDaily