Un traseu relativ la limită pentru cineva care stă toată ziua la calculator, dar nu un capăt de țară. Doar trei zile am avut febră musculară 😀
Ei zic că e de 2,5 ore. Poate pentru cabanierul de la Bârcaciu.
Mie mi-a luat cam 3h15′ de mers efectiv, 4 h cu tot cu opriri. Opriri care s-au prelungit brusc pe la 2/3 din traseul dus și asta datorită apariției 4G-ului.
Fiind o diferență de nivel de aproape 850 m pe o lungime destul de mică, sunt câteva porțiuni cu pante accentuate.
Trebuie să vă luați de jos toată apa pe care o considerați necesară până la Bârcaciu (eu am luat 2 l și a fost la limită), pentru că pe traseu nu veți găsi nici un izvor. La fel și cu mâncarea, sus e mai mult un refugiu, nu am vazut să pregătească mâncare. În schimb au apă, duș și WC-uri.
Cu toate că era perioadă de concedii, drumul nu e aglomerat. Nu am întâlnit pe parcurs pe nimeni. Sus, majoritatea erau străini. Eram 3 români, 3 nemți, 3 austrieci, 2 polonezi și 4 croați. Dar e OK, pentru că nu am văzut nici măcar un singur gunoi pe tot traseul. Întotdeauna am fost de părere că trasele turistice (pe jos sau auto) trebuie lăsate cât mai inaccesibile, pentru a nu ajunge tot melteanu’ pe munte.
Traseul este foarte bine marcat, o bună porțiune are marcaje noi. A doua jumătate a traseului se urcă pe Piciorul Bârcaciului, abrut rău de tot și ăsta.
Pe traseu puteți admira și niște defrișări mioritice.
Sau niște glume bune 😀
Indicatorul de mai sus se citește „Poate, repetăm, poate, dacă ești odihnit, reușești să faci porțiunea asta în 40′ la coborâre, nu la urcare”.
Dar, odată ajuns la cabană…
ai parte de peisaje superbe
sau poți pleca mai departe.
Așa cum au făcut cei doi polonezi. Băieți tineri, fără bagaje, doar un pic de mâncare și apă, au urcat în aceeași zi până la Lacul Avrig (încă 3 ore de urcare) și s-au întors la Poiana Neamțului. Au ajuns cu 4 ore după mine. Dar unul dintre ei, din cauza efortului susținut, nu putea să stea la masă cu piciorul îndoit, de cârcel. Asta e, muntele nu iartă „vitejiile”. Până la urmă a avut noroc că nu l-a apucat pe traseu.
Eu am fost mai cuminte, m-am întors după o oră de odihnă.
Pe pajiștea din fața cabanei îți poți pune cortul pentru 5 lei / noapte / persoană. Și aveți semnal Vodafone 4G.
Pe drumul de întoarcere am mai avut parte de frumuseți. În zare se văd Sibiul, Avrigul, Porumbacul de Jos și Porumbacul de Sus.
Mai multe informații pe site-urile cabanelor Poiana Neamțului și Bârcaciu.