Gadgetisimo » Opinie » Samsung Galaxy S25: Aceeași Mărie, altă pălărie colorată
Samsung S25 series

Samsung Galaxy S25: Aceeași Mărie, altă pălărie colorată

Acum câteva zile a fost lansată seria Samsung Galaxy S25. Noi nu am tratat la momentul respectiv subiectul aici pe site, nu prea avea rost. Este un eveniment de primă mână, preluat de toată presa centrală, inclusiv de portalurile de „actualități”. Asta fără să mai socotim armata de influențări, youtuberi, bloguri și site-uri cu ștaif etc. Nu mai avea rost să copiem și noi tabelul cu specificații, când toată lumea îl găsește pe gsmarena, și să scriem în câte culori vine.
Dar ceva tot putem face: putem să ne dăm cu părerea în calitate de părerologi amatori.

De fapt, cam asta a fost tot: un procesor, câteva culori. Sau mă înșel?

În linii mari, terminalele sunt identice cu cele de anul trecut, iar cele de anul trecut erau, în linii mari, identice cu cele de acum doi ani, seria S23. În special varianta de bază și modelul Plus. Pe ici, pe colo, niște memorie adăugată (asta probabil din cauza AI-ului – despre asta puțin mai târziu), o culoare nouă și cam atât. Aceeași Mărie cu aceeași pălărie, doar că de altă culoare. Unii mai puțin binevoitori ar spune că nici nu și-ar da seama care este care dacă nu ar fi culorile diferite.



Varianta de top, Samsung Galaxy S25 Ultra, a primit ceva în plus pe ici, pe colo, prin punctele esențiale: o nouă cameră ultrawide și a crescut cu 0,1” mărimea ecranului. Ecran care are aceleași specificații ca cel de anul trecut. În rest, aceeași poveste: procesorul de generație nouă, sticla de generație nouă și culorile.

Îmi aduc aminte de o vreme când companiile adăugau la modelele iterative, cu modificări minore, litera „s”. Dacă S24 a adus schimbări minore față de S23, iar S25 schimbări minimale față de S24, ce este modelul lansat recent? S23ss? Că S23s a fost S24.

Samsung Galaxy S25

Și rămânem cu AI-ul…

La fel ca mulți alții, Samsung pare că se concentrează mai mult pe inovațiile software decât pe schimbări majore de hardware. Iar schimbările astea de software, de fapt, mai toate se concentrează în jurul AI-ului.
Funcții AI care sunt surprinzător de familiare, pentru că sunt mai toate, dacă nu chiar toate, preluate de la Google: înlocuirea fețelor în fotografiile de grup, eliminarea zgomotului din fotografiile de noapte etc. Funcțiile Gemini vin tot de la Google, bara Now pare alimentată tot cu informații de la Google. Încât am putea crede că Samsung ar fi în pierdere cu AI-ul dacă nu ar fi Google.
În plus, majoritatea funcțiilor din experiența anilor trecuți sunt aduse mai târziu de Google și pe alte modele, cum a fost cazul funcției Circle-to-Search.

Smartphone-urile Samsung din seria S25 nu sunt, în niciun caz, rele. Dimpotrivă, probabil o să fie printre cele mai bune ale anului, o să facă printre cele mai bune fotografii etc. Doar că nu par a fi cu adevărat noi.


Back To Top