Cred că toți am văzut sau am avut piese mai vechi, în special cele electronice, care, de-a lungul timpului, s-au îngălbenit sau au prins o tentă galbenă. Oricât am fi încercat să curățăm această îngălbenire, nu puteam scăpa de ea. Îmi aduc aminte, de exemplu, de pe vremea când lucram ca inginer de service: foarte multe imprimante HP de tipul 1010, 1012, 1018, 1020 sufereau de o îngălbenire accentuată. Acum înțeleg de unde provenea această problemă.
Efectul de îngălbenire, care, în anumite cazuri extreme, poate ajunge spre maro, se datorează compușilor chimici adăugați în plasticul tip ABS, folosit pe scară largă în trecut, pentru a-l face ignifug. Acești compuși chimici, în timp, oxidau și provocau îngălbenirea respectivă. Mult timp s-a crezut că această îngălbenire nu este reversibilă și că singura soluție de restaurare ar fi vopsirea plasticului în culoarea originală. Asta până când s-a descoperit că o soluție concentrată de apă oxigenată, în care piesele sunt înmuiate câteva zile, poate face procesul reversibil.
Ulterior, s-au căutat diferite formule și combinații care ar putea accelera procesul și s-a ajuns la o metodă ce implică amestecarea apei oxigenate cu detergent oxy (de exemplu, Vanish Oxy) și expunerea la lumină ultravioletă. Astfel, procesul a fost redus de la zile la ore.
Procesul clasic presupunea folosirea unei cantități relativ mari de apă oxigenată de fiecare dată când se curățau piesele, pentru a le putea scufunda complet. Nu era prea economic. L-am încercat și eu în această formă, însă apa oxigenată își pierde proprietățile pe parcursul reacției chimice și trebuie aruncată. Așadar, la fiecare utilizare, se consumau 2-3 litri de apă oxigenată pentru a scufunda complet componentele.
Asta până când niște persoane pasionate și cu experiență în domeniul chimic s-au gândit să transforme apa oxigenată într-un gel, care putea fi aplicat în strat subțire pe suprafața componentelor.
Aici sunt câteva exemple de efect de „yellowing” (îngălbenire) de la mine din colecție. Controlerul de Nintendo 64: se vede clar diferența de culoare între partea superioară și lateralele controlerului. Asta înseamnă că, probabil, a fost păstrat pentru o perioadă lungă de timp într-un loc cu lumină solară directă. Lamelele de protecție ale slotului pentru jocuri prezintă, de asemenea, o diferență de culoare între partea expusă la lumină naturală și partea care se află sub carcasă. Ambele fac parte din setul Nintendo 64, pe care l-am menționat într-un articol anterior.
Controlerul și lamelele le voi supune curând unui tratament de curățare cu o soluție preparată de mine pentru retrobright, cu scopul de a reduce sau chiar elimina îngălbenirea.
Efectul de îngălbenire nu apare doar la plasticul alb ABS tratat pentru ignifugare, ci poate apărea la toate tipurile de plastic, indiferent de culoare. Totuși, pe plasticul deschis la culoare este mai vizibil.
Există diferite forumuri și comunități unde puteți găsi informații despre Retrobright, dacă doriți să aprofundați subiectul, așa cum am făcut eu. Eu m-am documentat de pe blogul celor implicați direct în definirea procesului de Retrobright, unde găsiți mai multe informații utile.
Desigur, un obiect retro este de așteptat să aibă un aspect vizual diferit datorită vârstei – ceea ce numim patina timpului. Totuși, îngălbenirea aceasta duce mai mult cu gândul la murdărie, după părerea mea. Dacă avem posibilitatea să o reducem sau să o eliminăm, cred că este alegerea potrivită.
Sursă: retr0bright