Primul episod care se identifică drept 1.
Ce?!!! Cărți pe un site tech?
Da, normal că le putem citi pe un ebook reader, care e tehnologie, și cărțile sunt scrise cu litere de tipar. Când nenea Gutenberg, în jurul anului 1450, a inventat tiparul, era cea mai avansată tehnologie a vremii.
Dacă G4Media ne servește știri despre tehnologie, noi de ce să nu putem scrie despre cărți?
Și apoi, doar nu vrem să spună lumea că suntem inculți și că doar la Netflix și TikTok ne uităm.
Autorul cărții, Dan Darie, este un tip căruia nu-i place corectitudinea politică dusă până la absurd în ziua de azi. Acest lucru este evident la tot pasul pe parcursul lecturii.
Cartea este o colecție de povestiri scurte, satirice și pline de umor, în care rolurile principale sunt jucate de personaje istorice din România, dar și din alte țări.
Deși personajele sunt istorice, întâmplările și situațiile prin care trec sunt mai actuale ca niciodată și în ton cu vremurile pe care le trăim.
Cum o imagine face cât o mie de cuvinte și eu nu aș putea să vă descriu suficient de bine conținutul, vă las spre analiză câteva fragmente scurte din ceea ce o să găsiți:
”Ștefan cel Mare și spovedania”
– Beau prea mult, părinte…
– Vasluienii beau, Ştefane, tu împărtăşeşti din sângele Domnului. De când e un păcat să-ți demonstrezi credinţa?
– Am luat numele Domnului în deşert…
– Ai luat pe dracu’, n-ai fost în viața ta în Cruciadă în Țara Sfântă.
”Vlad Țepeș și solul minoritar maghiar”
– ȘI PUNE-TE ÎN GENUNCHI CÂND VORBEȘTI CU MINE!!!!! strigă mânios voievodul.
– De ce, domnule Tepes? Doar pentru că ameninți să foloseşti aparatul opresiv al statului împotriva mea, într-un act de xenofobie pentru că-s ungur şi homofobie pentru că evident sunt gay din punctul de vedere al vitejilor tăi?
”Coșbuc și rezistența economica prin cultură”
– (oftează adânc) Măcar n-o să creadă că Moara cu noroc e un roman despre păcănele…
– Nuvelă, mă, nu roman! Explică-le clar toloma-cilor. Vorba unui poet extrem de talentat: „O luptă-i viața, deci te luptă!”. În cazul tău, cu ignoranţa.
– Am încercat, Gigi. Le-am zis clar: „Dacă are dimensiuni medii, un singur fir narativ principal și aparţine genului epic, atunci e nuvelă!”.
– Şi?
– Şi au urlat ofensați la mine: „TOCMAI AI PRESUPUS GENUL OPEREI TALE???”.
Dacă vă place umorul și ironia fină a celor de la TimesNewRoman, de exemplu, sunt sigur că o să savurați cartea de față. Este o lectură ușoară, pe care o puteți termina într-o după-amiază.
Pe autorul Dan Darie îl puteți citi regulat în Cațavencii.
Photo: Photo by Element5 Digital