Gadgetisimo » Calculatoare » Microsoft aduce sudo în Windows 11
Sudo in Windows 11

Microsoft aduce sudo în Windows 11

Acum mulți ani, o discuție Windows vs. Linux printre utilizatorii înrăiți era un fel de discuție Android vs. iOS a zilelor noastre. Am putea chiar să spunem că Windows vs. Linux este un fel de strămoș al actualelor dezbateri Android vs. iOS în zona de smartphone-uri.

Dar, uite că, odată cu trecerea timpului și apariția corectitudinii politice, dacă „ăia” pe Linux au sudo, noi, pe Windows, de ce să nu avem huo? S-a întâmplat inimaginabilul, și Microsoft a adus, cu ultimul update de Windows 11 24H2, sudo pe Windows.

Recunosc că n-am mai fost prea mult în temă în ultima perioadă, cu upgrade-urile Microsoft la Windows 11. Din această cauză, nu mică mi-a fost mirarea când, citind noutățile upgrade-ului pe care mă pregăteam să-l fac notebook-ului personal, am văzut și sudo pe listă.

Uite că, după WSL în 2016, la 8 ani distanță, Microsoft aduce în Windows 11 un fel de sudo. Am spus „un fel de sudo” pentru că nu este implementat la fel cum funcționează cel de pe sistemele Linux, după cum o să vedem în continuare.



Activarea sudo pe Windows 11

După upgrade la versiunea de Windows 11 23H2, sudo nu este implicit activat; trebuie activat manual din setările pentru dezvoltatori.

Activare sudo

Acest sudo din Windows, după activare, se va putea folosi în orice CLI din Windows pentru a executa, cu privilegii de administrator, o comandă.
În exemplul de mai jos am executat o comandă care necesită privilegii de administrator, cu și fără sudo.

Exemplu executie sudo

Cum funcționează sudo pe Windows

Cum spuneam mai sus, sudo în Windows nu este implementat la fel ca cel din Linux și, momentan, funcționează în 3 moduri:

  1. In a new window (forceNewWindow)
    Modul acesta de funcționare este cel pe care l-am rulat în exemplul meu de mai sus. Comanda se rulează cu privilegii de administrator într-o nouă instanță de linie de comandă, separată de cea inițială. UAC se activează și poate cere credențiale. Pe scurt, e un fel de „run as” care se execută cu credențiale de administrator.
  2. Input closed (disableInput)
    În cazul acesta, comanda se execută cu privilegii de administrator în fereastra curentă, dar nu mai acceptă alte comenzi. Adică este o execuție singulară, doar pentru comanda inițială cu sudo.
  3. Inline (normal)
    La această opțiune, comanda se execută cu privilegii de administrator în instanța curentă și acceptă și alte comenzi. Acest mod de funcționare este și cel mai apropiat de sudo în sistemele Linux.
Optiuni configurare sudo

sudo pe Windows, un proiect open-source

Interesant este și faptul că Microsoft a făcut această funcționalitate sudo un proiect open-source, care se găsește pe GitHub. Asta înseamnă că, pe viitor, probabil vom avea funcții noi adăugate sau actualizări.

Actualizarea 24H2 este în proces de distribuție, ceea ce înseamnă că nu toată lumea a primit-o încă prin serviciul de actualizări Microsoft.

Sursa: Microsoft



Back To Top