Pe la începutul secolului XIX a apărut o mișcare, pe numele ei Luddite, ai cărei membrii, lucrători în industria textilă britanică, și-au dat seama (pe bună dreptate) că noile utilaje din țesătorii le vor lua locurile de muncă. Nu conta că producția era mai mare și mai ieftină, astfel scăzând și prețurile pe care le plăteau ei înșiși pentru haine. Țesătorii calificați erau înlocuiți de mașini, mașini care necesitau personal mai puțin și mai slab calificat. Și singura modalitate de a-și exprima dezacordul a fost prin distrugerea utilajelor, ținând-o așa vreme de 6 ani.
Dar nu au fost singurii. După ce englezii fuseseră îndreptați pe calea cea dreaptă a Revoluției Industriale, a venit rândul francezilor să purceadă, din aceleași motive ca peste Canal, la distrugerea utilajelor. Mai exact a mașinilor de cusut. Aici a ținut mai puțin revolta, fabrica respectivă având contract cu armata. Armată care, riscând sa rămână în fundul gol, a făcut ce știa ea mai bine pentru continuarea contractului. A tras.
Azi nu se mai trage în Luddites, care devenise atunci un sinonim pentru cei care se opun tehnologiei. Azi discutăm pe forumuri, la TV sau pe Facebook și TikTok despre cea mai nouă amenințare asupra unor locuri de muncă: Inteligența Artificială.
Și da, este o amenințare. La fel cum au fost mașinile de cusut pentru țesători, autoturismele sau trenurile pentru birjari, calculatoarele pentru contabili și dactilografe sau centralele telefonice automate pentru centraliste.
Și de fiecare dată s-au găsit „specialiști” care să fie Gică-Contra. Unii credeau că viteza trenurilor (primul tren avea o viteză de sub 30 km/h) ar putea dăuna pasagerilor, provocând răni fizice sau boli mintale.
Pe vremuri se făceau „vizite tematice” cu elevii în întreprinderile socialiste, să-și aleagă viitorul om al muncii unde să construiască socialismul. Și am ajuns la un ”Centru de Calcul”. Era o sală mare, cu oameni în halate albe și niște mașini cât peretele, cu benzi magnetice care se roteau sacadat. Singurul Centru din oraș. Și nici nu aveam voie înăuntru, că băgam praf și se stricau mașinăriile. Ne-am uitat printr-un geam. Este că acum e bine, când programarea și operarea calculatoarelor s-au democratizat? Când oricine poate face o aplicație sau să opereze un PC (sau un telefon), de oriunde, ba să mai și fie plătit pentru asta? Unii chiar bine. Bine de tot.
Cam de 9 ani câștig o pâine din programare. Aproape doar din programare. AI este exact ce-mi lipsea. Ce-mi lipsea pentru a termina treaba mai repede și, pentru că Time is money, mai ieftin. Voi încasa aceeași bani pe muncă mai puțină. Sau mai mulți bani în aceeași perioadă. Ce-i drept, nu sunt angajat.
Să fim corecți. Piața muncii în IT nu a intrat în criză din cauza AI. Însă AI e bomboana de pe colivă. Bine, mă, ești tu deștept. Dar toți tinerii care sunt acum la facultate sau proaspăt absolvenți ce vor face? Din ce trăiesc? Din ce-și plătesc ei ratele la apartamente și mașini? Că ei s-au dus la facultate când IT-ul era pe val și tot auzeau că ce bine sunt plătiți oamenii fără să facă nimic. Du-te mamă la IT, să ai și tu un servici ușor și bine plătit. Răspunsul meu? Nu știu. Dar știu că nu te duci la facultate pentru că zice lumea, nu te duci la facultate pentru că e la modă și bule au fost tot timpul și vor fi. Pentru că IT-ul a fost o bulă. Și cum nu știm a învăța din greșeli, tot inventăm bule, să fie, să ajungă la toată lumea.
Da, dar n-ai văzut ce fac ăștia cu AI-ul? Numa’ prostii fac ăștia. Ar trebui interzis AI-ul ăsta, maică. Pe principiul acesta, ar trebui să interzicem mașinile, cuțitele, topoarele, curentul electric și funiile. A, și războaiele de țesut. Neapărat războaiele de țesut, că-și prinde muncitorul mâna în ele. Nu, AI nu face prostii. AI e doar o unealtă, la fel ca alte unelte. Oamenii fac prostii cu AI, așa cum tot oamenii fac prostii cu orice altă unealtă. Și așa cum scrie la lege că dacă bagi unealta numită cuțit în vecinul de la scara B, faci pârnaie, tot așa trebuie reglementat și AI-ul.
Sunt angajați care își plătesc din buzunar abonament la ChatGPT. Și își fac astfel treaba mai repede. Și, poate, așa își păstrează locul de muncă.
Poate te interesează și:
Scrie mai jos că știu un pic de PHP și CSS. Pentru blocul de mai sus, cu articolul colegului Retroman, am căutat și studiat în stilul clasic: căutări (multe) pe Google, citit documentații de funcții PHP, buchisit CSS-ul temei WordPress. Mi-a luat câteva zile. Pentru că în nici un loc nu am găsit informația completă, care să se apropie cât de cât de ce aveam nevoie. Pentru blocul din dreapta, cel cu cele mai noi articole, știam deja cum să fac interogările și cum să afișez articolele. Dar nu știam să programez tab-urile. Și în două minute am avut un exemplu generat de ChatGPT. Nu era perfect (tab-urile erau pe orizontală, nu mergea să introduc div-uri in zona cu rezultate), dar aveam un punct de pornire. De lene1 nici n-am mai stat să modific. Am modificat întrebarea către ChatGPT și am obținut codul pentru tab-uri pe verticală și cu div-uri în zona rezultatelor. „Monkey coder”-ul din mine tocmai rămăsese șomer.
Happy Coding!
Surse: imagini create cu ChatGPT
- Se știe că lenea e motorul progresului tehnologic. Când oamenii s-au săturat să mai alerge după animale sălbatice, au inventat arcul cu săgeată. ↩︎