Poate nu ar fi trebuit să scriu motoare de căutare, ci ”motorul de căutare” 😉Pentru că se știe cine are ”partea leului” în căutarea pe Internet. Dar această halcă începe să se micșoreze. Pentru prima dată în ultimii 10 ani, Google a scăzut la sub 90% din piața căutărilor. Și nu celelalte motoare de căutare sunt de vină, ci noul-venit AI.
De ce pierde Google și căștigă inteligența artificială? Pornind de la o experiență proprie, voi încerca să găsesc cauzele acestei schimbări.
Problema concretă de rezolvat
Zilele acestea mă sună un cunoscut care avea o problemă: are un NAS căruia spațiul ocupat se apropie de 100%. Și m-a rugat să-i găsesc o soluție, alta decât un NAS cu capacitate mai mare. Trebuie să recunosc că știu ce e un NAS și la ce folosește, dar nu am ”butonat” nici unul până acum. Persoana respectivă e din categoria ”știu să pornesc calculatorul, mai trebuie și altceva?”. Singurele două informații pe care le-am obținut au fost marca (nu și modelul) și că habar nu are de IP sau parolă de administrare. A, și că e varianta neagră, nu albă, ca să nu se vadă murdăria.
OK, am început să caut pe Google după marcă și a fost ușor să aflu procedura de resetare a parolei de administrare. Un link direct pe pagina de Q&A a producătorului, link-ul fiind primul pe pagina de căutări. Sigur au căutat și alte zeci de mii de utilizatori.
Mai departe, având în cap ideea de a conecta un HDD extern la NAS și a face cumva să fie văzut în rețea la fel ca NAS-ul (sunt cca. 10 persoane care au nevoie de NAS), am căutat imagini și am văzut că au cel puțin un port USB 3.X. Perfect. Mai departe am căutat să văd ce am de făcut în setări pentru a rezolva problema.
Ei, de aici începe partea ”frumoasă”. Orice combinații de cuvinte, orice fraze în engleză am pus, nu găseam nimic care să mă ajute, cel puțin în primele 5 pagini x 10 rezultate. Măcar ceva care să-mi zică ”Da, se poate”. Nimic. Cel mai apropiat rezultat era ”Portul / porturile USB pot fi folosite pentru conectarea de medii de stocare externe”. Bine măi, pentru ce? Pentru backup la backup sau pentru ce îmi trebuia mie?
Una peste alta, în cca. 30 de minute nu aflasem încă ce mă interesează. Așa că, ChatGPT. Am pus întrebarea și în mai puțin de 10 secunde aveam toți pașii de făcut în setări, la modul generalizat pe producător. Iar la sfârșit mi-a și propus să-i spun modelul, ca să-mi spună concret pentru modelul respectiv pașii necesari. Cred că dacă continuam, avea pregătite și capturi de ecran. Deci aș fi putut da un răspuns ”Da, îți pot face, îți trebuie un HDD extern, un cablu USB pentru el si o priză disponibilă” în timp ce eram cu el la telefon.
Sigur, puteam să procedez în stilul și mai vechi decât căutarea pe net: să citesc manualul de utilizare, vorba aia, RTFM. Dar asta nu mai era rapid și la obiect, așa cum aveam eu nevoie. Nu era căutare, era studiu.
De ce fugem de motoarele de căutare?
După ce eram foarte sigur că sunt un guru în căutările pe Google (da, chiar și aici, pentru a obține rapid și corect ce te interesează, trebuie să pui întrebarea corect), mi-am dat seama că ceva scârțâie și nu știam dacă la mine sau la ei.
O să încerc să sintetizez opiniile mele pe acest subiect:
- În primul rând, cred că este eterna problemă vechi / nou. Întotdeauna noul a atras mai mult decât vechiul. E în firea omului.
- În aplicații AI pun întrebarea ca și când aș vorbi cu un om, în limba mea. Și primesc răspunsul rapid, ca de la un om, în limba mea, scurt și la obiect. În motorul de căutare îmi va căuta acele cuvinte care apar în întrebare. Dacă am noroc să apară exact aceeași întrebare și să existe un răspuns corect și nu foarte vechi, am noroc. Eu nu am avut. De aceea trebuie să cauți după cuvinte-cheie. Total neintuitiv pentru majoritatea oamenilor. Dar, în acest caz, nici căutări după cuvinte-cheie nu au dus la rezultatul dorit.
- În aplicațiile AI pot să cer lămuriri suplimentare. Pot să mă opresc din discutat și să reiau peste o lună de unde am rămas. Pot să corectez soluția dată. Pot să zic ”pornind de la soluția dată…” sau ”pornind de la varianta 3 a soluției…” – ”… să vedem ce s-ar întâmpla dacă…”. Nimic din toate astea în motorul de căutare.
- Să recunoaștem faptul că e mult mai cool să dialoghezi ca și cu un om decât să dai scroll sau Next page în zeci de rezultate (nu cred că sunt mulți care să treacă de primele 100 de rezultate) în speranța (nu întotdeauna satisfăcută) că vei găsi ce te interesează. De prea multe ori se întâmplă să fie doar ceva foarte puțin în legătură cu ce mă interesează și o dai în continuare cu scroll / next.
Dar nu e totul pierdut
Aflăm de pe site-ul Hotnews.ro că
Google a anunțat lansarea unui nou mod de căutare online cu inteligență artificială (AI Mode), pentru a face față concurenței tot mai serioase cu chatboții AI stil ChatGPT. Șeful companiei a vorbit la conferința anuală Google I/O despre o schimbare totală a modului cum interacționăm cu căutările online.
Deci Google nu stă și se plânge, se luptă să nu piardă din relevanță. Până la urmă stă pe un munte de informații. Cât de bine o va face și cât de mult va prinde la utilizatori, vom vedea în viitor.
Din același domeniu: