Gadgetisimo » AI » Cum ar fi arătat Winamp, Yahoo și BSPlayer ca dispozitive portabile retro?
AI Imaginated

Cum ar fi arătat Winamp, Yahoo și BSPlayer ca dispozitive portabile retro?

Unele dintre ele sunt dispărute, altele au picat în desuetudine și au devenit irelevante, dar asta nu ne împiedică să ne imaginăm. Sau să-l punem pe AI să-și imagineze — că despre asta e vorba. AI-ul a făcut toată munca grea, eu doar m-am străduit să-i descriu cât mai bine ceea ce vreau să-mi arate. Cu noua versiune de generare de imagini din ChatGPT, să vedem de ce este capabil.

Așadar, este un exercițiu de imaginație în care AI-ul a făcut treaba grea: să ne imaginăm cum ar fi arătat niște dispozitive portabile bazate pe diferite programe populare din anii ce au trecut.

Dacă ar fi existat ca dispozitive portabile, cam așa ar spune AI-ul că ar arăta Winamp, BSPlayer, Yahoo Messenger, Snake și altele.

Anii ’90–’00 au fost niște ani grozavi din anumite puncte de vedere. Foarte multe lucruri erau gratuite pe internet, încă nu apăruse boom-ul reclamelor, iar programele care nu erau gratuite erau destul de ușor de piratat, pentru că nu apăruse modelul abonamentelor lunare sau anuale.

Winamp este unul dintre cele mai populare programe de ascultat muzică din perioada respectivă — toată lumea îl folosea, toată lumea îl cunoștea. Bibliotecile de MP3-uri descărcate sau copiate de pe CD-uri umpleau playlist-ul Winamp. Pe lângă faptul că era gratuit, acesta a generat și destul de mulți bani pe la nunți și botezuri :).

Winamp portabil generat cu AI
Winamp AI generated
Winamp portabil generat cu AI, monocrom

Astăzi nu mai este nevoie de astfel de programe — serviciile de streaming au luat locul MP3-urilor stocate local.

Aveam o mapă de CD-uri cu tot ce aveam nevoie pentru instalarea unui calculator „pe curat”. BSPlayer era, după Winamp, cel care întregea experiența multimedia pe PC. Îl instalam în pereche cu un pachet de codecuri care se numea ACE Mega Codec Pack.

Player BSPlayer generat cu AI

Serviciile de streaming online au redus la minim necesitatea unui player de fișiere video pentru fișiere locale.

Dacă scoatem din ecuație mIRC-ul, Yahoo Messenger îmi aduc aminte că a fost primul serviciu de mesagerie organizat și structurat pe care l-am folosit. Peste ocean avea concurență de la MSN Messenger-ul de la Microsoft sau AOL, însă cred că în România a fost cel mai popular la vremea respectivă.

Yahoo Messenger cu popularul Buzz

Dezvoltarea smartphone-urilor și a aplicațiilor mobile de socializare au adus declinul Messengerului de la Yahoo.

Nu știu dacă lumea își cumpăra Nokia pentru telefon sau îl cumpăra pentru a avea acces la jocul Snake. Pe cât de simplu și spartan la grafică, pe atât de atractiv și antrenant.

Am avut unul destul de târziu, pe un Nokia 3210 — aveam Snake, dar nu aveam vibrații :). Poate era interesant ca Nokia să fi lansat un produs ieftin, cu jocul Snake, pe modelul Tamagotchi.

Consolă portabilă cu jocul Snake

Acesta încă mai există, presupun că lumea încă îl mai folosește — are inclusiv versiune de Android. Total Commander nu-l mai folosesc de peste 20 de ani. Pentru mine a fost tot timpul un fel de Norton Commander mai avansat.

Total Commander

Lansat încă de pe vremea când a ieșit prima dată pe piață Atari 2600, ăsta e din categoria dinozaurilor — doar cei foarte înțelepți l-au prins și folosit. WordStar a dominat piața la începutul anilor ’80.

WordStar a fost popular la începutul anilor 80

Nero Burning ROM era la loc de cinste în mapa de CD-uri cu toate cele de trebuință la instalarea calculatoarelor. Lângă executabil aveam, bineînțeles, și serialul potrivit pentru activare. Bine, asta puțin mai târziu, când lumea „pe bogăție” și-a permis unități optice CD-Writer.

Nero Burning Room

Aceasta a fost o perioadă simplă tehnologic și eram fericiți. Desigur, existau limitări — trebuia să aștepți ore în șir pentru a descărca filme, unele se descărcau dar erau fișiere înșelătoare, denumite greșit sau virusate.
Puteam să utilizăm lucruri fără să cheltuim bani pe abonamente. La naiba, dacă chiar cumpărai o licență, era a ta — nu era închiriată.

Device portabil mIRC
Player Napster
Consolă portabilă PAC-MAN

Da, cred că în perioada actuală avem conținut mai democratizat. Dar, de asemenea, zilele de glorie ale internetului dial-up și ale CD-urilor scrise cu Nero cu compilații MP3 au fost frumoase, indiscutabil.

Iar AI-ul ăsta, și dacă vrei să-l urăști, nu ai putea — pentru că îți oferă posibilități care, până acum ceva timp, erau cu greu imaginabile.

Sursa foto: toate imaginile au fost generate cu ChatGPT.


Back To Top
Gadgetisimo
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.