Gadgetisimo » Calculatoare » Cum aleg soluția VPN potrivită pentru nevoile mele

Cum aleg soluția VPN potrivită pentru nevoile mele

Multe persoane sunt familiare cu soluțiile VPN sau au auzit de ele, iar un număr semnificativ de utilizatori folosesc deja astfel de servicii. În acest articol nu voi aborda care dintre soluțiile VPN sunt cele mai bune – nici nu as putea face acest lucru. Voi relata însă despre ceea ce folosesc eu și cum am ales soluția potrivită pentru necesitățile mele.
Aceasta este, de altfel, abordarea pe care doresc să o exemplific: identificarea corectă a soluției VPN de care avem nevoie, în funcție de rezultatul dorit

Din acest punct de vedere, există două scenarii de utilizare frecvente:

  • Cand folosim soluția VPN să ne conectăm la o rețea internă (acasă, la birou). În acest caz, prin utilizarea soluției VPN dorim sa avem acces la dispozitivele din rețeaua internă.
  • Cand dorim sa folosim VPN-ul pentru o navigare privată pe internet sau depășirea limitărilor geografice pentru accesarea anumitor servicii online.

Pentru primul scenariu, este necesar un server VPN configurat la locația respectivă (acasă sau la birou). Aceasta este considerata o soluție self-hosted, si poate fi implementată pe diverse dispozitive, cum ar fi, PC, Raspberry Pi cu software precum PiVPN, un router compatibil cu firmware tip OpenWRT.

Desigur dacă nu aveți de gând să vă bateți capul cu configurarea, sunt soluții pe care le puteți achizitiona, cum ar fi router cu funcție de VPN inclusă sau VPN dedicat care va scutesc de anumiți pași.
Dintre toate exemplele de mai sus, folosirea unui PC ca server VPN este probabil cea mai proastă soluție din punct de vedere al costurilor de funcționare, mai ales că un serviciu VPN trebuie să fie disponibil aproape tot timpul.

Eu personal folosesc un router mai vechi, la care am înlocuit firmware-ul original cu un firmware OpenWRT. Pe acesta am configurat două tipuri de server VPN, unul cu protocol OpenVPN iar celălalt cu protocol Wireguard. Folosirea unui router mai vechi, din punctul meu de vedere, pare soluția optimă, deoarece, este un dispozitiv proiectat să funcționeze continuu, are un consum redus de energie si ii oferim o a doua viață. Mai ales dacă anumite caracteristici nu mai corespund cerințelor tehnice moderne.

Pentru al doilea scenariu, utilizarea unui serviciu de VPN furnizat de un provider este, în cele mai multe cazuri, alegerea potrivită. Dacă vă interesează să depășiți anumite limitări geografice la accesarea unor servicii online sau căutați un nivel suplimentar de protectie a navigarii pe internet.
Majoritatea providerilor au o politică „no logs”, ceea ce înseamnă că logurile de conectare fie nu sunt salvate, fie sunt șterse imediat după închiderea conexiunii. Aveți acces la servere din diverse țari/regiuni, ceea ce facilitează accesul la conținut restricționat geografic. Serverele din locațiile populare sunt optimizate pentru servicii de streaming,

Pe piață există numeroase opțiuni la prețuri accesibile, nu este scopul acestui articol sa promoveze una sau alta. De exemplu, eu folosesc un serviciu de VPN pentru care am optat pentru o subscripție pe termen lung, iar costul lunar este sub 2 euro.
As dori să lămuresc un aspect, și un server VPN configurat local oferă protecție la navigarea pe internet, mai ales când vă conectați dintr-o rețea publică sau folosiți un provider DNS privat. Totuși, această soluție este limitată la locația unde este configurat serverul VPN. În plus, traficul, deși trecut prin rețeaua proprie, nu este complet mascat.
Dacă aveți nevoie sa folosiți un VPN, este important sa evaluati nevoile voastre personale și să găsiți soluția potrivită pentru voi înainte de a vă orienta într-o direcție sau alta.


Back To Top