Gadgetisimo » Calculatoare » Confidențialitate online: Ați plăti pentru un motor de căutare?
kagi search

Confidențialitate online: Ați plăti pentru un motor de căutare?

Deseori vedem exemple în care cineva creează o problemă, ca mai apoi tot el să-ți ofere o soluție pentru problema respectivă. Aceste exemple sunt peste tot, în viața reală, în mediul de business sau pe internet.

În special în mediul online, această practică a prins avânt în ultimii ani și se desfășoară sub forma publicității omniprezente. Pe YouTube, dacă te deranjează publicitatea, plătești un cont premium și scapi de ea. În plus, în ultimii ani, mulți oameni au migrat spre serviciile de streaming de la televiziunea clasică, unul dintre motive fiind tocmai evitarea reclamelor care rulau la intervale regulate pe televiziunea liniară. Acum, avem publicitate și în serviciile de streaming — nu vrei reclame? Plătești mai mult. Exemplele de acest gen, care ne afectează experiența de utilizare, pot continua.

Cam în aceeași zonă se încadrează și propunerea unui motor de căutare cu abonament.

Motorul de căutare pe care l-am descoperit recent în marea lume digitală se numește Kagi. Desigur, eu l-am găsit acum, dar este pe piață de ceva timp.

Acest motor de căutare are un model de business în care susține că nu face tracking asupra datelor utilizatorilor, nu afișează reclame și nu oferă rezultate sponsorizate — în contrast cu cel mai cunoscut motor de căutare, Google.

Pe lângă aceste funcții de confidențialitate, Kagi oferă și anumite opțiuni personalizate de căutare, pe care le numesc Lens. Acestea pot fi definite și utilizate în căutările curente. În plus, există și câteva setări în care poți alege după ce tip de fișier să cauți și, bineînțeles, nelipsitele funcții AI — că așa e la modă.

Motorul de căutare folosește o combinație între agregarea rezultatelor din indexurile celorlalte motoare de căutare existente și un micro-index propriu.

Kagi funcționează pe bază de abonament. Există un nivel gratuit care îți oferă un număr limitat de căutări, ca un fel de trial. Când ai terminat căutările incluse, trebuie să alegi o subscripție:

  • 5$ pentru 300 de căutări lunar
  • 10$ pentru căutări nelimitate
  • Un plan superior, care, pe lângă căutări nelimitate, îți oferă și funcții AI suplimentare

În principiu, pentru a echivala utilizarea actuală a Google, abonamentul de 10$ ar fi cel potrivit.

Subscripția Kagi

Pe ce își bazează politica de prețuri Kagi?

De pe site-ul oficial, la secțiunea de prețuri, aflăm că, potrivit celor de la Kagi, pentru utilizarea unui motor de căutare, toată lumea plătește și nimic nu este gratuit. Chiar dacă nu plătim direct, o facem indirect prin timpul nostru, prin publicitate continuă, rezultate sponsorizate, clickbait etc.

În medie, în 2023, s-au cheltuit 277$ pe an per utilizator cu publicitatea pe Google, în SUA.

Așadar, cei de la Kagi spun: „Nu mai plătiți cu timpul și atenția pentru a ajunge la rezultatul dorit, ci plătiți direct și primiți rezultatul fără compromisuri.”

Experiența mea cu Kagi

Am testat și eu câteva căutări cu un cont gratuit. Ca experiență de utilizare, comparativ cu Google, rezultatele sunt destul de similare. Primele rezultate sunt, în mare parte, aceleași, ceea ce era de așteptat, deoarece informațiile din Kagi provin în principal din indexul de căutare Google și altele. Prin urmare, oferă rezultate solide și credibile, care ar putea înlocui cu succes utilizarea Google.

Căutare Kagi
Căutare Google

Lăsând la o parte articolele de pe internet de genul „Am încercat Kagi și nu mă mai întorc la Google”, cred că, pentru a plăti un abonament, m-aș aștepta la ceva mai mult decât doar la lipsa urmăririi datelor.

Voi ce ziceți? Ați plăti pentru un motor de căutare sau pentru mai multă confidențialitate?


Back To Top
Gadgetisimo
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.