Nu știu dacă cunoașteți povestea celor 8.000 de bitcoini pierduți la groapa de gunoi. De-a lungul timpului, au tot apărut în presă diferite articole referitoare la bitcoinii respectivi. Recent, povestea și-a scris, probabil, ultimul capitol. Spun „probabil” deoarece nu știm noi cât de încurcate sunt căile justiției.
Despre ce este vorba, pe scurt
Un britanic pe nume James Howells spune că, în urmă cu mulți ani, mai precis în 2013, avea un hard disk pe care erau salvați 8.000 de bitcoini. Acești bitcoini i-a minat personal încă din 2009, când lumea nu știa mai nimic despre această monedă virtuală.
În 2013, din greșeală, a confundat hard disk-ul respectiv cu un altul pe care dorea să-l arunce, iar astfel hard disk-ul cu bitcoini a ajuns la tomberon și, de acolo, la groapa de gunoi.
Impulsionat de bogăția potențială, el încearcă, de atunci, să găsească hard disk-ul. A renunțat chiar și la slujba sa de informatician și a transformat căutarea valorosului suport de date în munca sa cu normă întreagă.
Poate te interesează și:
Ce s-a întâmplat între timp
În perioada care a trecut, au fost întreprinse o sumedenie de acțiuni: cereri adresate autorităților locale, promisiuni că va dona o parte din potențialele câștiguri către comunitate, etc.
Au apărut și investitori dispuși să suporte costurile cu căutările. Cantitatea de deșeuri în care se presupune că se află hard disk-ul îngropat a fost aproximată la 100.000 de tone.
Cu toate acestea, autoritățile din Newport nu au permis căutările, motivând că impactul asupra mediului ar fi prea mare.
Astfel, cazul a ajuns în instanță, unde Howells a solicitat permisiunea de a desfășura căutările sau, în lipsa acesteia, despăgubiri la valoarea actuală a bitcoinilor salvați pe hard disk.
După audierile preliminare din decembrie, acum câteva zile, un judecător de la High Court, cea mai înaltă instanță din Anglia și Țara Galilor, a decis împotriva începerii unui proces, motivând că a trecut prea mult timp de la momentul pierderii hard disk-ului. În plus, perspectivele unui succes în instanță, spune judecătorul, nu sunt realiste.
Astfel, telenovela celor 730 de milioane de euro – cât ar valora astăzi cele 8.000 de monede virtuale bitcoin – a ajuns la final, spre dezamăgirea ghinionistului care a încurcat hard disk-urile.
Citește în continuare: