Gadgetisimo » Calculatoare » Windows vs. macOS: Cum aplicațiile moderne elimină barierele sistemului de operare
Windows macOS Desktop

Windows vs. macOS: Cum aplicațiile moderne elimină barierele sistemului de operare

Windows-ul a fost primul sistem de operare pe care l-am folosit și pe care încă îl mai folosesc. Cred că prima interacțiune a fost cu Windows 3.1, când am jucat Prince of Persia, ăla original, lansat în ’89, iar de atunci l-am folosit continuu.

Mult timp, tranziția de la un sistem de operare la altul – Windows, Linux sau macOS – însemna un proces complicat de adaptare. Cu avansul aplicațiilor și serviciilor online, însă, acest lucru nu mai este deloc complicat.

Ba mai mult, în anumite scenarii de utilizare și productivitate, am putea spune că sistemul de operare nu mai contează; acesta rămâne doar cadrul în care ne desfășurăm activitatea prin intermediul aplicațiilor și serviciilor.

Folosesc și macOS, pentru că e foarte greu să egalezi autonomia unui notebook cu macOS vs. unul cu Windows – când vrei să stai departe de priză, nu prea are concurență. Iar ca persoană care activează în domeniul tehnic, sunt mai old-school: consider că, cunoștințele încă înseamnă ceva (până TikTok-ul și AI-ul vin să ne spună altceva).

La ce mă refer când spun că, în multe cazuri, sistemul de operare reprezintă doar cadrul unde ne desfășurăm activitatea și nu o necesitate specifică în sine?

Editarea acestui articol am făcut-o în Google Docs, care e accesibil în orice browser, apoi am publicat materialul tot într-un browser, în WordPress – browser Chrome, care poate rula în ambele sisteme de operare.
Comunic cu prietenii în WhatsApp sau ceva similar. Particip la discuții în Discord sau pe un alt forum, tot în browser.
Îmi creez notițele în Obsidian și le sincronizez cu Syncthing pe ambele sisteme de operare. Tot Syncthing îl folosesc pentru stocarea, partajarea și sincronizarea fișierelor, având creat un cloud personal.

Stângă favoritele din Windows – Dreapta cele din macOS

Editare foto de bază avem în ambele sisteme de operare – Microsoft Designer, Preview sau Photos în macOS.
Pentru conectarea remote, Microsoft oferă funcționalități similare Windows-ului și în macOS, prin intermediul aplicației Windows App.
Pentru diferite acțiuni avansate, putem folosi PowerToys în Windows și Automator în macOS.

Care este numitorul comun?

În toată povestea de mai sus, care este numitorul comun? Tot ce am relatat până acum – aplicațiile, serviciile sau scenariile de utilizare – sunt fie accesibile într-un browser web și, ca urmare, disponibile pe orice platformă unde rulează browserul, fie au o interfață grafică cu versiune pentru multiple platforme. Așadar, pot fi folosite pe diferite sisteme de operare, cu pierderi minime în experiența de utilizare. În acest context, sistemul de operare rămâne doar un mod confortabil prin care le putem accesa.

Desigur, sunt lucruri precum gaming-ul, unde Windows-ul încă reprezintă un punct forte, iar eu o să îl utilizez în continuare ca principalul sistem de operare – chiar dacă o parte din el poate „trăi” și rula pe orice alt sistem. Însă acesta este un exemplu care arată libertatea pe care o avem de a alege, știind că mare parte din ceea ce avem nevoie o să fie disponibil și o să funcționeze la fel de bine și dincolo.

Voi cât de mult depindeți de sistemul de operare?


Back To Top
Gadgetisimo
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.