Prima parte a articolului:
Nivelul 3: Folosirea boților
În comparație cu celelalte două nivele, folosirea boților nu presupune alterarea cursului normal al jocului, ci oferă un avantaj prin automatizarea unor acțiuni din cadrul său.
Astfel, unii jucători își pot crea avantaje în cadrul jocurilor prin câștigarea resurselor, eventualelor monede din joc sau terminarea unor sarcini mai repede decât în cazul urmării firului normal al jocului.
Un exemplu notabil pentru astfel de practici este jocul RuneScape, o poveste complexă cu aproximativ 29 de abilități diferite, multe dintre ele fiind blocate în spatele unui sistem de membru special în cadrul jocului. Acest statut de membru poate fi obținut fie cu bani reali, fie cu resurse colectate în cadrul jocului. Pentru a colecta resursele respective, un jucător trebuia să facă sarcini repetitive timp de până la 10 ore.
Astfel, cu ajutorul boților, aceste sarcini puteau fi automatizate prin utilizarea unui tool extern care reproducea acțiunile pe care utilizatorul trebuia să le facă cu mouse-ul și tastatura.
Nivelul 4: Hooks
La acest nivel intrăm într-un teritoriu mai complex al cheating-ului, prin intermediul așa-numitelor hooks, care exploatează mecanismele interne ale jocului.
Cele mai comune tipuri de cheating la nivelul 4 sunt:
- Aim assist
- Wallhack
În cazul Aim assist, este vorba despre o modalitate populară prin care se modifică mecanismul de țintire din joc. În acest fel, jucătorul sare peste logica de ochire integrată în joc și poate ținti mai ușor și mai consistent în timpul jocurilor.
Wallhack este un alt mod foarte popular de a înșela în timpul jocurilor, exploatând mecanisme interne ale jocului care permit jucătorului să vadă prin ziduri și obstacole.
Aceste două tipuri de cheating erau foarte populare printre jucătorii de CS.
Nivelul 5: DMA (Direct Memory Access)
DMA necesită acces direct la memoria RAM a calculatorului unde rulează jocul pentru a putea funcționa.
În comparație cu toate celelalte metode explicate mai sus, această metodă necesită hardware dedicat, care este instalat pe calculatorul jucătorului.
Acest hardware permite ca un al doilea calculator să preia informațiile din memoria RAM a calculatorului principal și să acceseze informațiile referitoare la jocul rulat.
De obicei, acest tip de cheat este mai costisitor, deoarece necesită achiziționarea hardware-ului dedicat, împreună cu un alt calculator unde se procesează informația și se afișează orice detalii legate de cheat-ul implementat.
Această soluție este și cea mai eficientă împotriva sistemelor anti-cheating. Asta pentru că soluțiile anti-cheating rulează la nivelul kernelului pentru a detecta accesări neautorizate la nivelul memoriei. Deoarece DMA citește memoria RAM direct, aceasta nu mai trece prin CPU și nici prin nivelul kernelului, făcând astfel accesul invizibil pentru sistemele anti-cheat.
Metodele de trișare în jocuri au evoluat de-a lungul timpului, evoluție împinsă de apariția soluțiilor de protecție, cum ar fi EasyAntiCheat, Vanguard etc. Este aproape ca un joc de-a șoarecele și pisica: când un nivel a fost blocat, a apărut altul superior din punct de vedere tehnologic, iar procesul a luat-o de la capăt.
Citește în continuare: