Gadgetisimo » Calculatoare » WPCode – plugin WordPress pentru fragmente de cod

WPCode – plugin WordPress pentru fragmente de cod

De ce am nevoie de fragmente de cod?

În munca de creare sau modificare a unui site WordPress, de multe ori avem nevoie să facem mici modificări la funcționalitate sau aspect. Sau chiar să adăugăm funcționalități noi, pe care nu le găsim implementate în codul de bază al WordPress sau în cel al temei utilizate.

Și atunci, primul impuls este să căutăm un modul (plugin) în magazinul de la WordPress.org. Și, dacă avem noroc, găsim. Și dacă avem noroc chior, a fost testat cu ultima versiune de WordPress, pentru că, nu-i așa, suntem băieți deștepți și noi suntem la zi cu WordPress. Problemele care apar în acest caz ar putea fi:

  • nimeni nu face un plugin pentru o singură problemă minoră. De regulă, un plugin rezolvă mai multe lucruri, lucruri de care nu am nevoie. Deci încarc sistemul cu balast;
  • suntem la mila programatorului care a făcut plugin-ul. Dacă apare un bug sau o gaură de securitate, dacă softul trebuie actualizat pentru noua versiune de WordPress (pe care tocmai am instalat-o) sau dacă pur și simplu, se mai ocupă de dezvoltarea lui sau s-a plictisit și acum cultivă ceapă bio;
  • vrem o mică modificare. Mică de tot. Din nou, stăm după el, poate avem noroc și s-a gândit și el la asta. Sigur, aș putea lua legătura cu el și să-i cer asta. Ar trebui să fiu pregătit să-l și plătesc. Sau, dacă mă pricep, modific eu plugin-ul și la următoarea actualizare o iau de la capăt, că poate s-a schimbat logica codului;

De exemplu, nu voi găsi niciunde un plugin care să facă asta și să formateze totul consistent cu tema aleasă de mine. Și nici tema aleasă nu-mi oferă acest modul. Aveam nevoie de un modul care să ne afișeze cele mai comentate 5 articole.

WPCode - plugin WordPress pentru fragmente de cod

Ei, dacă mă pricep un pic la PHP, CSS sau JavaScript (sau sunt dispus să învăț), aș putea scrie eu codul de care am nevoie. Și cu ajutorul unui plugin (da, pentru asta am nevoie de un plugin), să inserez acest cod unde vreau. Poate îl vreau într-un articol anume, poate îl vreau în toate articolele sau poate îl vreau într-o zonă anume a site-ului.

Prezentare pluginul WordPress WPCode

Sunt multe astfel de plugin-uri. Eu am ales WPCode. Din echipa de dezvoltare face parte și un român din State, Mircea Sandu.

Ce putem face cu WPCode varianta gratuită?

  1. Putem folosi fragmente de cod (code snippets) de tip:
    • HTML
    • Text
    • CSS
    • JavaScript
    • PHP
    • Universal (aici pot combina oricare dintre cele de mai sus)
  2. Fragmentele pot avea parametrii. De exemplu, la blocul din imagine, parametru ar putea fi numărul de articole de afișat.
  3. Fragmentele pot fi inserate în două moduri:
    • Auto Insert: vor fi inserate în diverse locuri (de exemplu înaintea articolului) sau ca
    • Shortcode, caz în care putem să-l inserăm cu o precizie mai mare, de exemplu deasupra unui paragraf anume, dintr-un articol anume
  4. Putem hotărî încărcarea lui în funcție de tipul dispozitivului folosit de vizitatorul site-ului:
    • orice dispozitiv
    • doar pe desktop
    • doar pe mobil
  5. Putem construi scheme logice care să controleze încărcarea, de exemplu:
    • încarcă doar dacă utilizatorul nu este administrator și articolul are eticheta programare
  6. Fragmentele de cod pot fi in modul testare. Asta înseamnă că le putem verifica în mod privat, fără ca ceilalți să fie afectați de eventuale erori
  7. Putem insera fragmente de cod în Header, Body și Footer. Această funcționalitate o putem folosi, de exemplu, pentru a insera codul necesar pentru Google AdSense

OK, sunt începător și poate greșesc codul. O să-mi cadă site-ul? O să ia foc serverul? Mă ia Poliția Internetului? Nu. Nu chiar. Plugin-ul poate determina erorile de sintaxă. Dacă fragmentul de cod este activ în momentul salvării și plugin-ul detectează o eroare de sintaxă, salvează fragmentul, dar îl trece în starea inactiv. Bineînțeles că vom primi un mesaj că s-a întâmplat asta și care este eroarea.

Dar asta nu e tot ce putem face cu plugin-ul WPCode.

Fragmente de cod gata de utilizat

Și pentru ca să fie totul și mai simplu, primim în varianta gratuită un număr de 140 de fragmente de cod gata de utilizat, grupate pe categorii. Iată câteva exemple:

  • Duplicare articol
  • Permite încărcarea fișierelor SVG
  • Adaugă coloană cu mărimea fișierului în Biblioteca Media
  • Adaugă o lupă pentru imagini
  • Înlocuiește logo-ul WordPress cu un logo propriu în pagina de login

Iar dacă folosim plugin-urile AIOSEO sau WPForms (făcute de aceeași echipă), mai primim 121, respectiv 141 de fragmente de cod gata de utilizat. De exemplu Adăugare chenar la formular, așa cum am folosit noi în pagina Dă-ne idei.

Aceste fragmente nu sunt folositoare doar prin ele însele. Sunt și o foarte bună sursă de a învăța programare web.

Cam atât despre plugin-ul WPCode. Vă las pe voi să descoperiți tot ce puteți face cu el.

Happy Coding!


Back To Top