Prin grămada de conținut îndoielnic care circulă zilele astea pe platforma X/Twitter, se mai găsește, câteodată, și câte o nestemată ascunsă.
Cred că foarte mulți dintre noi am auzit și am jucat jocul Tetris la un moment dat. Jocul de Tetris a fost inventat în 1984, în Rusia, de către Alexey Pajitnov, iar de atunci a fost portat pe nu mai puțin de 65 de platforme, un record Guinness World Records în această privință.
Ce a făcut jocul Tetris cu adevărat cunoscut a fost includerea de către Nintendo a unei versiuni a jocului în pachetul consolei portabile Game Boy DMG (prima versiune de Game Boy).
Deși a fost inventat de Pajitnov, la programarea jocului pentru PC, făcută în Turbo Pascal la acea vreme, el a fost ajutat de un puști de 16 ani pe nume Vadim Gerasimov. Nu mai intru în detaliile poveștii; acestea pot fi citite pe larg pe Wikipedia.
Revenind la conținutul de pe platforma X, este o filmare de arhivă de la începuturile anilor 1990 care îl arată pe Vadim Gerasimov într-o vizită la sediul Nintendo din Kyoto.
Clipul video, de puțin peste 2 minute, este complet în japoneză, dar asta nu o face mai puțin interesantă pentru cei pasionați de istoria jocului Tetris sau a companiei Nintendo.
Filmarea începe cu câteva cadre de la sediul Nintendo, înainte de a arăta imagini cu Gerasimov plimbându-se prin birourile companiei. În înregistrare se poate vedea și un angajat Nintendo care pare a testa un joc, posibil Super Mario World.
Apoi, se trece la imagini cu designerul Shigeru Miyamoto și creatorul Game Boy, Gunpei Yokoi, discutând despre succesul Tetris. Game Boy DMG, la pachet cu jocul Tetris, a fost lansat în 1989, în 1990 era considerat deja un succes. La final mai sunt câteva cadre care îl înfățișează, se pare, pe Gerasimov vizitând diferite locații din Japonia.
Poate te interesează și:
Această filmare, o adevărată capsulă a timpului, ne oferă imagini rare despre zilele de început ale industriei gamingului.
M-am jucat și eu Tetris prima data prin 1993 sau 1994, dar pe o clonă Brick Game cu 999 de jocuri care erau de fapt aceleași.
Sursa: Timeextension
Poate te interesează și: