Într-o lume digitală dominată de marile companii tech din America, războiul depozitelor, pardon, economic, a ajuns să intereseze tot mai multă lume. Unii dintre ei, în semn de protest, au început să se uite la alternative la soluțiile companiilor din America, după cum am văzut într-un articol recent despre serviciile cloud.
Astăzi ajungem la motoare de căutare – ce alternative oferă Europa când vine vorba de alegerea unui motor de căutare? Desigur, la acest capitol Google e încă bine ancorat în felia numită market share, și nici nu cred că o să se schimbe prea mult sau prea curând acest lucru. Companii cu bugete mari, ca Microsoft, încearcă să se lupte pe această piață prin motorul lor de căutare Bing și nu par să aibă prea mult succes. Din acest punct de vedere, motoarele de căutare europene nu se pot lupta direct cu giganții, ci activează mai degrabă pe o zonă nișată, fiecare cu caracteristici specifice, după cum o să vedem în rândurile următoare:
🌱 Ecosia – motorul care plantează copaci cu fiecare căutare
Ecosia : Spuneam mai sus că motoarele de căutare din Europa sunt, am putea spune, într-o zonă de nișă, fiecare având diferite caracteristici specifice. Ecosia este cel care duce la extrem acest lucru într-o anumită direcție. Din banii pe care-i fac prin conturile utilizatorilor, cei de la Ecosia plantează copaci în diferite zone ale lumii. Mai mult, sunt un exemplu de transparență, ei având o pagină în care detaliază veniturile lunare și cât au cheltuit din acele fonduri pentru a planta copaci în luna respectivă.
Compania-mamă este localizată în Berlin, Germania, iar rezultatele oferite pentru căutări sunt o combinație de Google, Bing, Yahoo și Wikipedia.
🧒 Swisscows – când siguranța familiei contează mai mult
Swisscows : Acest motor de căutare cu un nume la fel de original ca primul se evidențiază și se promovează ca o alternativă europeană la Google, oferind căutări sigure pentru întreaga familie. Indexul lor propriu nu indexează conținut sexual și pornografic, astfel fiind considerat un motor de căutare prietenos cu copiii. Pe partea de securitate și confidențialitate, oferă căutări anonime în care nu se urmăresc datele utilizatorului.
Compania își are sediul – unde altundeva decât – în Elveția, în afara jurisdicției SUA și UE, și spune că serverele pe care rulează motorul de căutare se află în centre de date subterane din munții Alpi. Căutările care nu pot fi acoperite de indexul propriu folosesc rezultate de la Bing, din care sunt filtrate cele cu conținut explicit.
🇫🇷 Qwant – pentru cei obsedați (în sens bun) de confidențialitate
Qwant : Este un motor de căutare din Franța, cu serverele în Europa, care pune accent pe confidențialitate. Este destul de popular printre cei care iau în serios protecția datelor și urmărirea utilizatorilor. Cei de la Qwant susțin că nu înregistrează și nu vând datele utilizatorilor, iar rezultatele căutărilor sunt oferite în baza unui trend de moment și nu în baza unor date istorice, ca în cazul Google.
Majoritatea rezultatelor oferite de acest motor de căutare provin de la indexul celor de la Bing.
🇳🇱 Startpage – Google, dar fără Google
Startpage : Pe modelul Qwant, însă folosind ca sursă indexul celor de la Google. Acest motor de căutare din Olanda, care a pornit la drum în anul 2006, pretinde că este motorul de căutare cu cea mai bună confidențialitate din lume. Preiau datele de la Google, dar aplică propriul algoritm de protecție a datelor. Inclusiv IP-ul de unde se face căutarea este eliminat de pe serverele companiei.
Pe o piață unde Google, prin al său motor de căutare, are aproape 90% market share conform celor de la Statcounter, nu prea mai este loc de „ceilalți”. Cei care activează pe această piață, în special dintr-o zonă mai puțin relevantă digital ca Europa, încearcă diferite abordări prin care ar putea atrage pe cei care sunt sătui de „sistem” sau caută abordări diferite.
Întrebarea corectă nu e ce motor de căutare folosești, ci folosești altceva în afară de Google?
Foto principală: Search Engine Stock photos by Vecteezy