Gadgetisimo » Gadgeturi » Mai multă autonomie sau telefoane mai subțiri?
Baterie smartphone

Mai multă autonomie sau telefoane mai subțiri?

Până de curând, cel puțin pentru o parte dintre producătorii de telefoane, a existat un fel de trend de a împinge limitele vitezelor de încărcare. Am spus „o parte” pentru că nu toți producătorii au adoptat, din diferite motive, această strategie.
În general, companiile producătoare de smartphone-uri cu rădăcini în China au fost cele care s-au întrecut în a scurta timpul de încărcare cât mai mult.
Altele au preferat să nu intre în această horă și au rămas, cumva, la niște valori de încărcare mai mici, într-o zonă de confort și siguranță.

Acum, pare că trendul s-a cam epuizat, iar valorile de încărcare s-au stabilizat undeva între 60-100 W în zona producătorilor din China și între 20-45 W pentru restul lumii.

De curând, însă, avem „a new kid on the block” sub forma tehnologiei bateriilor silicon-carbon.

O baterie silicon-carbon este o baterie litiu-ion cu anodul din silicon-carbon în locul anodului obișnuit din grafit. Acest material permite o densitate energetică mai mare, deoarece siliciul poate reține mult mai mulți ioni de litiu decât grafitul.
Siliciul are o capacitate de încărcare de 420 mAh/g – cu aproape 13% mai mare decât cea de 372 mAh/g a grafitului.

Deja avem câteva modele lansate cu acumulatori silicon-carbon, cum ar fi Redmi Note 14 Pro+ sau Honor Magic 6 Pro etc. Totuși, cred că doar de acum înainte vom asista la adopția pe scară largă a acestei tehnologii.

Teoretic, pe baza acestei noi tehnologii, producătorii pot introduce fie o capacitate mai mare a bateriei în aceeași dimensiune, fie pot micșora un dispozitiv fără a reduce deloc capacitatea.

În practică, e posibil să asistăm, la fel ca în cazul încărcării rapide, la două strategii diferite:

  • O parte dintre producători, în special cei din China, vor urma aceeași strategie ca în cazul vitezei de încărcare, din mare în mai mare, întrecându-se să ofere capacități tot mai mari.
  • Ceilalți producători vor urma o strategie în care păstrează aceeași capacitate, dar încearcă să reducă greutatea și grosimea smartphone-urilor, utilizând noua tehnologie.

Zvonuri despre lansarea unor modele slim au apărut deja de la Samsung și Apple, chiar dacă acest lucru nu înseamnă neapărat că vor folosi tehnologia silicon-carbon pentru baterii, momentan.



În cazul companiilor din China, sunt zvonuri că vor lansa telefoane cu baterii tot mai mari.
Potrivit unui leaker care postează pe platforma chineză de microblogging Weibo, un sub-brand Xiaomi ar putea folosi o baterie de 7.500 mAh într-unul dintre telefoanele sale care va fi lansat anul acesta.
Conform unui alt zvon de pe platforma X, următoarele flagship-uri Xiaomi ar putea include o baterie de 6.000 mAh, respectiv 7.000 mAh.

Voi ce preferați? Telefoane cu aceeași dimensiune și greutate, dar cu o capacitate a bateriei mai mare, sau telefoane mai subțiri și mai ușoare?

Sursa: Photo by Tyler Lastovich


Back To Top