În cadrul update-ului Pixel Drops aferent lunii martie pentru telefoanele Pixel, pe lângă diferite funcții noi, care sunt de obicei legate de partea vizuală, AI etc., și care sunt promovate intens, se mai ascund câteodată și nestemate neșlefuite.
Din această cauză era să-mi scape 🙂.
Parte a acelor update-uri care nu sunt atât de vizibile, telefoanele Pixel au primit în luna martie suport pentru Linux pe Android.
Un smartphone Linux?
Zvonurile despre suport pentru Linux în Android au existat de ceva vreme. Acum, Google aduce o primă variantă pe smartphone-urile Pixel. Pentru activarea suportului, avem nevoie de meniul de developer, care va trebui activat dacă nu este deja activ.
În cadrul acestui meniu, după update, o să găsim o categorie nouă referitoare la suportul Linux în Android. Aceasta este, după cum ne spune și informația din meniu, într-un stadiu experimental.
Nu este încă clar dacă suportul va rămâne exclusiv pentru telefoanele Pixel sau dacă Google îl va face disponibil și pentru alte modele de telefoane.
Cum funcționează?
După activarea funcției, în meniul de aplicații Android va apărea o nouă aplicație numită Terminal. La pornirea acesteia, se va instala și sistemul de operare într-o mașină virtuală. În cadrul procesului de instalare, se vor descărca puțin peste 500 MB, care probabil reprezintă fișierele necesare instalării unei distribuții Debian.
De fapt, acest suport pentru Linux în Android nu este altceva decât o distribuție Debian ARM care rulează într-o mașină virtuală.
Similar cu ce a prezentat colegul Innoxius cu Termux în seria de articole despre desktop-ul mobil.
Posibil ca, la prima pornire după instalarea sistemului de operare Linux în mașina virtuală, să primiți o eroare de genul celei pe care am primit-o și eu. În acest caz, am oprit aplicația, am pornit-o din nou și totul a fost în regulă.
Ce este disponibil?
La o primă vedere, primim o distribuție completă de Debian pentru ARM, cu acces la repository-ul aferent de pachete apt pentru ARM. Asta, teoretic, ne-ar permite să compilăm și să rulăm orice aplicație Debian disponibilă pe telefon.
Însă aici intervine partea experimentală: porturile nu pot fi configurate încă. Deși există un meniu aferent, nu există nicio posibilitate de a defini cu ce poate interacționa mașina noastră virtuală.
Nu există suport pentru grafică sau accelerare hardware, astfel că nu se pot rula aplicații care necesită o interfață grafică. Acest lucru pare să fie în lucru și e posibil să fie adăugat în viitorul apropiat, după cum aflăm din articolul acesta și acesta:
Poate te interesează și:
SSH către alte servere Linux sau către mașini virtuale cu Linux nu se poate configura din cauza lipsei configurării porturilor.
La mine, aplicația Terminal a funcționat stabil în majoritatea timpului, cu excepția erorii din galeria de mai jos, despre care spuneam că se rezolvă prin repornirea aplicației. Din ce am citit, se datorează unui timeout.
Deși încă în faza experimentală, Google pare că lucrează activ pentru a o dezvolta și a o face cât mai completă. Acest lucru nu poate decât să mă bucure, pentru că, având un suport nativ de la Google, cu siguranță se vor deschide noi moduri de utilizare a smartphone-ului în viitor.