La fiecare nouă generație de Windows, cerințele de sistem au fost aproape inexistente sau limitate la frecvența procesorului ori cerințele de memorie, astfel că utilizatorii au putut trece de la o versiune veche la cea nouă fără prea mult efort.
În schimb, la Windows 11, Microsoft ține cu tot dinadinsul să crească vânzările de PC-uri ale producătorilor, implementând diferite cerințe de sistem mai mult sau mai puțin clare.
Economic, acest lucru nu e de neglijat: într-o estimare Canalys, după terminarea suportului pentru Windows 10 în 14 octombrie 2025, piața s-ar ridica la 240 de milioane de potențiale PC-uri care nu suportă migrarea la Windows 11.
Eforturile Microsoft de a convinge utilizatorii să cumpere un PC nou cu Windows 11 s-au desfășurat prin publicarea unui utilitar care verifică starea PC-ului cu Windows 10, și unde majoritatea utilizatorilor primesc diferite mesaje de eroare. Au publicat până și o listă cu CPU-uri compatibile cu Windows 11, unde, cu mici excepții, se regăsesc procesoare de la generația 8 în sus.
Recent, Microsoft și-a sfătuit utilizatorii să recicleze sau să ofere la trade-in vechiul PC, dacă acesta nu poate fi actualizat la Windows 11.
Am compilat o listă cu cele mai restrictive cerințe pentru ca un calculator să poată fi actualizat la Windows 11. Haideți să vedem care sunt acestea:
SSE4 – Streaming SIMD Extension 4
Procesorul pe care urmează să fie utilizat Windows 11 trebuie să fie capabil să gestioneze setul de instrucțiuni SSE4.2 (acronim pentru Streaming SIMD Extensions).
Acest set de instrucțiuni a fost integrat în procesoarele Intel încă din generația Nehalem, adică prima generație Core i (2010). Procesoarele mai vechi din generațiile Core2Duo nu mai pot fi utilizate cu Windows 11, deoarece nu acceptă acest set de instrucțiuni.
Cu toate acestea, nu toate procesoarele din generația Nehalem sunt echipate cu SSE4.2. Doar procesoarele Core i7 din această variantă pot gestiona cele șapte instrucțiuni ale SSE4.2 – toate celelalte doar cele 47 de instrucțiuni ale SSE4.1. Prin urmare, sistemele mai vechi de 15 ani nu pot fi utilizate efectiv cu Windows 11.
DirectX 12 API
Pentru a putea utiliza Windows 11, placa grafică instalată pe un computer trebuie să suporte API-ul DirectX 12. Toți producătorii cunoscuți de plăci grafice au integrat deja suportul DirectX 12 în produsele lor de mai bine de zece ani. La acest criteriu, majoritatea PC-urilor mai vechi ar trebui să-l poată îndeplini.
TPM 2.0
A treia cerință specificată de Microsoft este prezența unui modul TPM 2.0 pentru utilizarea Windows 11.
Cipurile TPM 2.0 au fost instalate standard în toate PC-urile cu arhitectură Intel/AMD începând cu 2013. Cu toate acestea, ele sunt uneori dezactivate în firmware-ul BIOS al sistemelor mai vechi. Prin urmare, înainte de a instala Windows 11 pe un astfel de sistem vechi, trebuie să verificați mai întâi dacă cipul TPM 2.0 este activat.
Eu am un astfel de caz în care trebuie să fac un update de BIOS la un PC pentru a putea activa TPM 2.0. Pe lângă acest PC, mai am și un altul care rulează Windows 10 și care nu este compatibil cu Windows 11. PC-ul funcționează perfect de ani de zile – îl folosesc pentru a rula anumite servicii din rețeaua proprie.
Nu m-am decis încă ce o să fac după expirarea suportului pentru Windows 10. Fie o să caut o soluție să-l „îngheț” din punct de vedere al securității la stadiul actual, dar acest lucru nu o să mă ferească pe viitor de software-ul care o să renunțe la suportul pentru Windows 10.
Pot folosi un sistem de operare alternativ, cum ar fi o versiune de Linux, sau aș putea face ce spune Microsoft și să-l reciclez.
Voi aveți PC-uri care nu sunt compatibile cu Windows 11? Ce faceți după expirarea suportului pentru Windows 10?