Am avut acum ceva vreme un articol despre alternative europene la tehnologia americană, în contextul tensiunilor comerciale și nu numai, cu noua administrație de peste ocean.
În cadrul articolului am spus că există un trend în care companiile caută alternative locale în Europa, din motive comerciale, cum ar fi suprataxarea, sau chiar din punct de vedere al integrității și disponibilității datelor.
Poate te interesează și:
Acum vedem și primele statistici care vin să susțină această tendință de adoptare a serviciilor de pe bătrânul continent.
Primele date concrete le avem de la doi provideri de servicii cloud din Germania, care de la începutul anului au avut creșteri semnificative în numărul celor care s-au abonat la serviciile lor.
Providerul de servicii cloud OpenCloud din Germania a raportat că, de la începutul anului, numărul celor care le folosesc serviciile a crescut cu 62%, iar această cerere a fost constantă, conform afirmațiilor fondatorului serviciului, Peer Heinlein.
Un alt provider de servicii cloud din Germania, NextCloud, a confirmat acest trend, afirmând că de la începutul anului cererile pentru serviciile lor cloud s-au triplat în comparație cu creșterea normală așteptată pentru această perioadă.
Securitatea datelor – unul dintre argumentele principale
Pe lângă factorul financiar, ca urmare a jocului de ping-pong cu taxele vamale impuse și amânate de către Trump în America, securitatea și integritatea datelor joacă un rol important în luarea deciziilor.
Multe companii se tem că datele lor, găzduite pe serverele providerilor din America, ar putea fi folosite în cadrul unui război comercial sub forma unui instrument de șantaj.
Mulți privesc această situație ca pe o nouă oportunitate pentru industria și tehnologia europeană. Rămâne de văzut dacă aceste creșteri se vor traduce și în investiții într-o piață digitală care a fost dominată până acum de giganții tehnologici din America.
Tot pe același subiect, aflăm astăzi că pare a se merge din rău în mai rău. Delegația Comisiei Europene va folosi la reuniunile FMI și Băncii Mondiale din SUA telefoane cu cartelă și laptopuri cu funcții de bază, de teama spionajului. Astfel de măsuri de protecție împotriva războiului electronic erau prevăzute până acum doar pentru delegațiile în China.
Asta ca să înțelegem la ce nivel s-au deteriorat relațiile Europa–SUA.
Foto: Photo by Brett Sayles