Gadgetisimo » Gadgeturi » Bitdefender: 60 mil. descărcări de aplicații periculoase
Google Play

Bitdefender: 60 mil. descărcări de aplicații periculoase

Dintr-un comunicat al celor de la Bitdefender, publicat pe portalul lor de presă, aflăm că, începând cu toamna anului 2024, există o campanie activă de fraudă prin reclame în Google Play.
Această campanie continuă și în 2025, ultimele aplicații suspecte fiind publicate în magazinul Play al celor de la Google în prima săptămână din martie.

Pe parcursul acestei campanii, infractorii din mediul online au reușit să introducă cel puțin 331 de aplicații potențial periculoase în Google Play, iar aceste aplicații au fost descărcate în toată lumea de peste 60 de milioane de ori. Acest număr ar putea fi chiar mai mare, cele 331 de aplicații fiind doar cele care au fost detectate.

Deși pentru publicarea unei aplicații în magazinul de aplicații al sistemului de operare Android există un set de reguli și măsuri de securitate, hackerii au folosit metode din ce în ce mai complexe pentru a eluda sistemul celor de la Google.
Astfel, după instalare, aplicațiile și-au ascuns pictograma pentru a nu fi identificate sau și-au schimbat numele în „Google Voice” pentru a părea aplicații legitime. E bine de știut că ascunderea pictogramelor după instalare nu mai este posibilă în versiunile mai recente de Android. De aceea, este recomandat să instalați întotdeauna ultima versiune de Android oferită de producătorul telefonului.

Aplicațiile analizate de cercetătorii Bitdefender aveau funcționalități aparent banale, cum ar fi scanere QR, monitorizarea cheltuielilor, aplicații pentru wallpaper sau aplicații pentru sănătate.

Conform analizei specialiștilor Bitdefender, „afișează agresiv reclame în mod nedorit și chiar încearcă să convingă utilizatorii să își divulge datele personale, inclusiv credențiale de acces și informații bancare, prin atacuri de tip phishing.”
O mare parte dintre ele aveau „anumite funcționalități legitime pentru a induce în eroare utilizatorii, dar puteau și să ruleze reclame chiar și fără permisiunile obișnuite sau interacțiunea directă a utilizatorului. În plus, puteau lansa automat pagini false, care solicită date sensibile, precum parole pentru Facebook sau YouTube și chiar informații despre carduri bancare.”

Tot în cadrul cercetării au fost descoperite aplicații care, imediat după instalare, s-au comportat ca aplicații legitime și au devenit periculoase după ce au primit anumite actualizări.

Deoarece infractorii găsesc întotdeauna metode noi de a ocoli sistemele de securitate Google, Bitdefender recomandă să nu ne bazăm exclusiv pe protecția standard oferită de Android și Google Play, ci să folosim o soluție dedicată de securitate.

Oare de câte aplicații are nevoie cineva pe telefon? Magazinul Play e un fel de TikTok unde lumea dă cu degetul stânga-dreapta, sus-jos, să vadă ce aplicații noi au mai apărut, de care n-a auzit, ca să le instaleze. Oare e ca la tigăi? Niciodată nu sunt destule?
După ce mi-am instalat aplicațiile uzuale de care am nevoie, destul de rar mai instalez altele.

Sursa: Bitdefender, Google Play Stock photos by Vecteezy


Back To Top
Gadgetisimo
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.