Gadgetisimo » Calculatoare » Inserare automată cod QR în Microsoft Office, CorelDraw și LibreOffice

Inserare automată cod QR în Microsoft Office, CorelDraw și LibreOffice

Introducere

Despre avantajele codurilor QR față de codurile cu bare nu cred că mai e nevoie să vorbim. Chiar răspândirea lor o spune de la sine. Marele avantaj este că putem codifica (aproape) orice.

În plus, cu cât avem mai multă informație de codificat, cu atât lățimea codului cu bare trebuie să crească, asta deoarece bara cea mai subțire și distanța cea mai mică dintre bare au limite inferioare, determinate de lizibilitatea pe care trebuie sa o ofere cititorului de bare, care este un sistem optic. Vedeți, de exemplu, codurile de pe o factură E.On. Aceeași cantitate de informație poate fi codificată QR pe o suprafață mult mai mică. Sigur, și în cazul codurilor QR avem problema cu lizibilitatea. Cu cât crește cantitatea de informație pe aceeași suprafață, crește și complexitatea codului QR.

Practic, la o aceeași suprafață, se micșorează pătrățelele negre și albe, iar dacă atingem limita de lizibilitate, va trebui să mărim dimensiunea codului QR. Dar necesarul de suprafață este mult mai mic decât în cazul codurilor cu bare.

Obținerea codului QR

Există nenumărate site-uri care oferă generări de coduri QR gratuit. Iar CorelDraw oferă direct în aplicație inserarea unui cod QR.

CorelDraw - Inserare cod QR din aplicație
CorelDraw – Inserare cod QR din aplicație

Dar pe noi ne interesează o automatizare, să inserăm simplu și rapid mai multe coduri QR. De exemplu, avem de făcut 100 de etichete pentru 100 de produse diferite. Vom crea un fișier cu informațiile necesare (în format tabelar) și cu acestea vom crea 100 de coduri QR, cu o simplă rulare a unei functii VBA sau Basic. De 100 de ori, da, dar nu facem noi rularea 😀.

Pentru aceasta ne vom folosi de un site, care ne oferă posibilitatea de a descărca un cod QR (un fișier care conține imaginea codului QR) în urma accesării unui link. Link-ul îl vom genera noi, pe baza informațiilor care dorim să apară în codul QR. În cod vom insera și alte informații legate de codul QR, de exemplu formatul fișierului grafic pe care îl dorim (SVG, PNG, JPG sau altele)

De exemplu, accesând link-ul https://api.qrserver.com/v1/create-qr-code/?data=https%3A%2F%2Fgadgetisimo.ro%2F, obținem acest cod QR, care ne duce la adresa site-ului nostru:

Exemplu de cod QR
Exemplu de cod QR

Site-ul mamă de care ne folosim este QR Code Generator. Pe prima pagină avem tot felul de generatoare specifice: URL (adresă web), text, e-mail etc. Dar noi ne vom folosi de API creat exact pentru ce avem noi nevoie, la adresa goqr.me/api. Acolo găsiți toate informațiile de care aveți nevoie. Noi vom crea coduri QR, deci ne folosim de documentația aflată la adresa goqr.me/api/doc/create-qr-code/. Citiți-o toată, cu atenție. Acolo aflăm un lucru foarte important: nu există o limită de cereri, dar ar fi bine să vă limitați la 10.000 de cereri pe zi. Nu este necesară crearea unui cont, iar serviciul este complet gratuit. Să sperăm că vor rezista cât mai mult timp pe piață.

Formatul link-ului pe care îl vom folosi este:

https://api.qrserver.com/v1/create-qr-code/?data=strTextQR&ecc=H&format=svg

unde strTextQR este textul pe care dorim să îl codificăm. Ceilalți doi parametrii (ecc și format) îi găsiți în documentația API.

Logica generală e codului este următoarea:

  1. Se obține textul de codificat strTextQR din fișierul despre care vorbeam la început. Cum obținem acest text nu face obiectul acestui articol
  2. Se construiește link-ul. Aici vom folosi strTextQR modificat apoi astfel încât să fie acceptat din punctul de vedere al unui link web. Nu orice caracter poate face parte dintr-un link web. De exemplu, caracterul două-puncte : apare imediat după https și doar acolo. Dacă apare pe undeva în strTextQR, link-ul nu este corect format și nu va fi accesibil. De aceea acesta trebuie înlocuit cu echivalentul Hexa al lui, care este 3A. Iar ca browserul să știe că urmează un cod Hexa, punem caracterul % în față: %3A. Funcția pentru această transformare este URLencode()
  3. Se descarcă fișierul pe care îl primim atunci când accesăm link-ul construit cu strTextQR. Aici folosim funcțiile DownloadFile() și URLDownloadToCacheFile()
  4. Se inserează fișierul descărcat în documentul dorit. Pentru asta folosim procedura QR_Insert().
  5. Se trece la următorul text din fișierul tabelar.

Inserare automată cod QR în Microsoft Office și VBA

Aproape întregul codul VBA este comun pentru orice aplicație Microsoft Office, diferența este la sfârșit, rândurile 28 – 54. Veți folosi linia / liniile de cod specifice fiecărei aplicații din suita Microsoft Office.

Exemple de utilizare:

Call QR_Insert(„https://gadgetisimo.ro/”)
Call QR_Insert(„Vasile Popescu”)

Inserare automată cod QR în CorelDraw și VBA

Exemple de utilizare:

Call QR_Insert(„https://gadgetisimo.ro/”)
Call QR_Insert(„Vasile Popescu”)

Inserare automată cod QR în LibreOffice și Basic

Codul Basic este comun pentru orice aplicație LibreOffice.

Exemple de utilizare:

Call QR_Insert(„https://gadgetisimo.ro/”)
Call QR_Insert(„Vasile Popescu”)

Happy Coding!

Surse: Pexels



Back To Top